Det är mycket roligt att få berätta om påskens budskap för små barn! Men det är minsann inte lätt. Ska man spela teater, använda sig av traditionell påskflanellograf, ordna påskvandring eller berätta fritt? I vår församling har vi prövat det mesta. Utmaningen handlar framför allt om att kunna anpassa berättelsen efter barnens ålder. Och det är en ofantligt skillnad mellan en 1-åring och en 8-åring!
I år bjuder vi på påskkonsert. Eller en slags påskberättelse med mycket musikinslag där vi både sjunger för barnen och med barnen. Hela berättelsen illustreras med bilder. Vi har valt att göra två versioner av konserten. En för dagisbarn och en för åk 1-3. Och eftersom barnens respons är så spontan och omedelbar improviserar vi när det behövs.
Att ha musik med i påskberättelsen ger något alldeles extra. Även om alla barn inte förstår själva påskberättelsen så känner de stämningarna i musiken. När Jesus rider in i Jerusalem sjunger barnen glatt hosianna. När översteprästen Kajfas sjunger sin sång går melodin i moll. Och när lärjungen Johannes är ledsen vid korset går det rysningar i kroppen. Men rysningarna försvinner genast som kvinnorna kommer till graven med blommor och när hela konserten slutar blir det hejdundrande glädje då barnen stämmer in i sången: "Uppstått har Jesus, hurra, hurra! Han lever, han lever, han lever än!..."
Dagens roligaste kommentar var barnet som hittade julgubben med i påskberättelsen. Titta bara på bilden!